入西貢必食海鮮酒家 ♥♥通記野味海鮮酒家♥♥

上個星期日同成班friend游完船河之後,喺西貢碼頭附近搵餐廳食晚飯,見到近碼頭果邊啲餐廳又多人又要坐街,感覺唔太舒服。最後朋友介紹左我哋去入少少嘅老字號「通記野味海鮮酒家」度食,話果度無咁嘈,又可以坐得舒適啲。

坐底望一望餐牌,雖然啲套餐都幾抵食,不過成大班人食飯,個個想食嘅野都唔同,所以最後都係散叫。

呢個刺生併盤真係不得了﹗有龍蝦、三文魚、珍寶帶子、海膽、八爪魚同希靈魚,樣樣都係我最鍾意食嘅,所以特別覺得興奮。

龍蝦刺生切到厚薄好適中,上面仲有大大粒嘅魚子,清甜爽口,真的食到唔停得口。

海膽都好正﹗鮮甜無苦澀味,加埋青瓜一齊食,感覺特別清新﹗

 

花雕蛋白蒸蟹,啲蟹就細左少少,肉都唔算太多,不過佢陣花雕味岩岩好,入口勁香。

另外,仲有烏冬底,啲烏冬吸曬啲汁同蟹汁,夠曬味,又彈牙。

椒鹽賴尿蝦上枱嘅時候係岩岩整好,仲係熱辣辣,要即刻食。

成隻手掌咁大嘅賴尿蝦,又多肉,肉質又夠實,仲有幾隻有膏添架﹗

黃金蝦食得多,黃金鮑魚你又食過未﹖老實講呢個配搭真係第一次試,又真係幾特別嘅,加上真係唔係度度都有得食。

有香濃嘅咸蛋黃味,而飽魚又煮得夠淋,所以食落覺得好得意。如果大家平時鍾意食黃金蝦的話,一定都會覺得呢味菜唔錯架﹗

 

 

淨食海鮮都唔係幾夠,所以最後再加多味芝士焗龍蝦伊面底。一碟大約有12隻龍蝦,隻隻都有手掌咁上下大細。芝士味好香濃,而且龍蝦肉都好鮮甜,不過不失啦﹗

 

通記海鮮野味酒家

總店︰香港西貢萬年街98-102號  (總店設代客泊車服務)

店︰香港西貢海傍廣場11-15號地下

 

 

 

 

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s